Религията в медиите

Присъствието на религията и религиозното в медиите

     

 

                       СВЕТАТА ЛИТУРГИЯ В ЕФИРА НА БНТ 2

                         За да достигне неделното богослужение до повече хора, както и до тези,  нямащи       възможността да отидат на църква , заради  болест  или други проблеми ,  БНТ 2 излъчва всяка неделя на живо от 9.00 до 10.30 ч. част от св. Литургия, отслужена в храмовете в градовете София, Варна и Благоевград. ,,Неделна Литургия’’ е ефирно предаване водещо началото си от 2015 г. по БНТ 2. Първоначално богослужението се предаваше само от градовете Благоевград и Варна, но от 2016 година се излъчва и  от столичния православен храм ,,Преображение Господне’’. За реализирането и излъчването  на предаването от столицата беше необходимо съгласието на Софийска митрополия, както и съгласието на предстоятеля на храма, от който се излъчва службата , отец Василий Сарян. С официална молба от страна на телевизията и официален отговор от страна на софийската митрополия започна осъществяването на телевизионното предаване. Със специална форма за производство организационния екип изиска необходимата техника за реализация от техническия отдел на телевизията. Необходимите мощности са следните: ПТС – Подвижна телевизионна станция , Агрегат – дизелов мотор ,който се използва за основно или допълнително напрежение при телевизионни предавания , изискващи мощно осветление, ;Осветление ; DNG – техника, която осъществява прякото излъчване; четири камери – три статични и една подвижна. Екипът на предаването е внимателно подбран, поради  специалното  му естество.

Творческият екип е следния: Главен продуцент, редактор, режисьор, отговорен оператор, консултант и коментатор. Техническият екип се състои от: организатор, оператори, кабелисти, осветители, тонрежисьор и режисьор на пулт.В шапката  на предаването се преплитат  чрез визуален разказ сцените от стенописите  и свещенодействията /без лица на хора, само общ план /. Камерата проследява детайлно основните сцени от живота на Иисус  Христос на фона на църковното антифонно източно пеене и светлините в храма. Църковното пеене се изпълнява от хора на храма, звучи под цялата шапка с допълващ камбанен звън в началото. Монтажът е класически. Кратки, чисти панорами. Кадрите са заснети с преден план, за да се получи дълбочина в изображението. Започва с общ план на храма ,близък план на камбанарията – звук откамбанен звън – призив. Следващите кадри са интериор –  Кръстът, Христовият и Богородичният образ от иконостаса /пламък на преден план/ ,фреските по тавана и действията на свещенослужителите. Редуват се близки и крупни планове, за постигане на по-голямо единение. Детайлната разкадровка  се прави на  място заради документалния характер на заснемане на действието. Осветлението е празнично, запалени са големите полилеи в храма.Със започването на св. Литургия , действието се проследява внимателно от операторите ръководени през цялото време от режисьора, който следи богослужението от мониторите в ПТС-а, говорейки им в слушалките. В зависимост от празника в неделния ден, се акцентира на  различни образи и свещенодействия. За да бъде телевизионното излъчване на  богослужението не само показвано , но и разбирано от хората, особено от онези които на са религиозни ,е необходим коментар.Коментаторът е внимателно подбран , с необходимото образование и познание в областта на богословието и ораторското изкуство, за  да се обясни  на зрителя богослужението , неговото значение и предназначение. Коментарът  в предаването ,,Неделна Литургия’’ се осъществява от доц. д-р. Костадин Нушев, който е завършил Богословския факултет и е преподавател там по дисциплината Нравствено богословие.

 Интервю с доц. д-р Костадин Нушев

      1.Защо се съгласихте да коментирате Божествената св. Литургия излъчвана по БНТ 2?

        Получих покана да коментирам светата Литургия от предстоятеля на храм „Преображение Господне“ в Лозенец отец Василий Сарян. Той ми обясни, че през 2015 година е задействан проект за предаването „Неделна Литургия“ по БНТ2 и продуцентите на предаването са получили благословение от Негово Светейшество и разрешения от Софийската митрополия да се излъчва веднъж месечно светата Литургия от столичния храм. Аз се поинтересувах какво е мнението на свещениците от храма за това пряко излъчване по телевизията, защото съм чувал различни коментари от вярващи и други свещеници, че на светата Литургия трябва да се присъства лично, а телевизионните излъчвания не могат да заместят личното участие в храма. Когато чух мнението на отец Василий, че това излъчване, според него, би било полезно за тези християни, които по една или друга причина не биха могли да дойдат лично в храма, защото са болни у дома или защото са далеч от своята енория и родина. Църковната проповед и песнопенията на светата литургия биха могли да компенсират частично тази невъзможност на такива вярващи да бъдат в храма или да дадат необходимата връзка с Православието на тези наши сънародници, които живеят или пребивават далеч от България. Това разбиране на отец Василий много ми допадна, защото и аз мисля по този въпрос по сходен начин. Винаги съм смятал, че медиите – телевизия и радио, могат да бъдат важен комуникативен мост между Църквата и хора от по-широки слоеве от обществото, които не могат по една или друга причина да бъдат на светата литургия в неделния ден. Така се случи моето ангажиране с предаването „Неделна литургия“, което беше ново предизвикателство и за екипа от БНТ2, на който се радвам че можех да помогна и да допринеса с моя коментар за излъчването му вече трета година.

         2. Подходяща ли е телевизията за Благовестието?

Телевизията е съвременна медия, която много бързо достига до съзнанието на хората чрез образа и словото, които съчетава и излъчва. Тази медия може да бъде подходяща и за Христовото благовестие и за църковното послание когато се използва по подходящ начин и свързва хората като аудитория и общност. За Православната църква, за която светата Литургия е център на богослужението и духовния живот, да се намери подходящият формат за излъчване на литургийното неделно или празнично богослужение, и за приобщаване на аудиторията към молитвата или проповедта на съответния празник, е нещо много важно и полезно като възможност за евангелизация, мисионерство и проповед. Възможността да се излъчва регулярно неделната литургия и зрителите да се докосват до Христовото учение чрез Евангелското четиво и Апостолското послание, е една много добра възможност за духовна просвета и църковна проповед в съвременния динамичен и доминиран от електронните медии свят. Когато внимателно се подбират моментите от светата Литургия и Христовото учение, заедно с църковната молитва, достигат до съзнанието на по-широк кръг зрители, това е добро средство за запълване на нуждата от просвета и евангелска проповед. Можем да се надяваме, че много от хората, които са докоснати от молитвения дух на светата Литургия или са подтикнати от проповедта на свещеника, която се излъчва винаги след Евангелското четиво, ще поискат да се приобщят към църковното богослужение и на живо като присъстват в православния храм. Ето защо се надявам и мисля, че този тип пряко излъчване в неделните и празнични дни е от полза за зрителите на БНТ.

           3. Защо, според вас, е необходимо да се коментира богослужението?

     Богослужението, което се излъчва директно в реално време приобщава частично зрителите пред телевизионните екрани към молитвата и духовния живот на Църквата в съответния празничен ден. А добрият коментар към празничното богослужение може да даде известни църковни знания и духовна просвета, за тези зрители, които не са запознати в подробности със своята православна вяра и църковна традиция. Необходимо е да се коментира богослужението поради няколко основни причини. Първо на много места и в много храмове у нас богослужението се извършва на църковно-славянски език, на който са отпечатани богослужебните книги, и на който се произнасят повечето песнопения и химнографски произведения. Този църковен и богослужебен език е труден за разбиране или напълно непознат за повечето съвременни българи. Затова много хора, които имат желание да се помолят в храма, или да присъстват на богослужение, след като не разбират смисъла на молитвите и песнопенията много лесно се отказват да посещават богослуженията в храма поради тази езикова бариера. Ето защо на първо място за една по-широка аудитория коментарите върху богослужебните текстове и молитвени последования доближават техния смисъл до съзнанието на зрителите и ги правят малко по-разбираеми. Тези коментари дават едно по-достъпно и разбираемо тълкуване и могат да изиграят ролята на разяснително поучение. Чрез тези коментари основните послания на вярата, молитвословията и песнопенията на църковното богослужение могат по-лесно да достигнат, и да се възприемат по един разбираем начин, до съзнанието на по-широк кръг интересуващи се българи. Ако мога да направя едно сравнение това е нещо, доближаващо се до Възрожденската традиция на Българската църква и до примера на св. Софроний Врачянски, който чрез своя „Неделник“ е започнал да просвещава българите чрез поучения и коментари върху неделните евангелски четива.Така, както той е преминал към печатната книга и е поставил началото на книгопечатането в България след периода на ръкописите, така и днес телевизията е нова медия и нова технология, чрез която неделното евангелско слово може да достига до съвременните българи чрез телевизионния екран.

Интервю с отец Василий Сарян  – предстоятел на храм ,,Преображение Господне‘‘

       1.Защо се съгласихте БНТ 2 да излъчва на живо Богослужението от поверения ви храм?

            Защо се съгласих ли ? В съвременния свят , в който живеем  медиите присъстват в живота на човека и то доста активно. Те са неминуема част от нашето общество, от всекидневието и най – вече заради нашата информираност, тъй като съвременния човек има тази уникална възможност да бъде информиран на мига за всичко , което се случва в човешкия живот на всякъде по света. Постепенно това нещо става такава част от живота ни , че няма как да го избегнем. Църквата винаги в своята история е била може би най-гъвкавата институция. Винаги е била най-хубавото място, най-новото място, винаги е откликвала на човешките нужди най-адекватно. Затова и дълги години цялото развитие на християнско общество е било с подкрепата и най-вече с динамиката , която църквата е давала на хората в техните стремежи да постигнат в живота си все повече неща, било то в личен, битов или семеен план , във всяко едно отношение, тъй като духовниците в църквата са хора с висока култура, с повече познания и висока интелигентност . В минало свещениците са можели да четат , да пишат за разлика от почти цялото друго население . За това сега не би трябвало църквата да бяга от медийно отразяване на нейния живот. Разбира се, това в някои моменти смущава богомолците , когато се предава богослужението от храма ,защото пък молитвата е нещо съкровено , много лично и много пъти хората не искат това да  смущава духовното  им състояние  , но всичко е въпрос на време те да свикнат , защото това няма как да се избегне . Ако искаме молитвата ни , проповедта , всичко което ние говорим в храма да достигне до повече хора, не само защото в храма идват малко хора на фона на населението , което живее в даден район или дадена енория ,  защото не всеки има възможност в дадения ден да дойде, едно такова отразяване на богослужението в медиите дава достъп на всички  да участват в молитвата, дори да не са в храма. Т.е. медията , не само телевизията , ами радиото, интернет , всички възможни средства , човек може да си гледа и на телефона вече предаванията , всичкото това нещо е достъпно и ние трябва да го използваме в полза на нашата проповед .

 

       2. Ще се увеличи броя на вярващите, ако има повече религиозни предавания?

            Човек винаги търси. Вярата не е само изповядване, а е търсене на изконните въпроси откакто съществува човечеството. Защо сме тук? Какъв е смисъла да сме тук? Защо съм се появил тук сега, точно в този момент? Това търсене на хората се изразява във вярване ,че всяко нещо има своя смисъл. В своето търсене хората трябва да получат и адекватен отговор и да бъдат по някакъв начин задоволени в тяхното търсене. Вярвам, че по този начин , когато направим по-достъпно богослужението с разсъжденията , коментарите и мислите си по религиозни въпроси , вероятността повече хора да се обърнат към вярата съществува. Защото в своето търсене хората искат да знаят, съответно колкото повече информация им се подава, колкото повече възможност имат да се докоснат до красотата на православното богослужение , до богословската мисъл , до евангелските истини, да се проповядва по всевъзможни начини , възможността  на хората да се обърнат към вярата е по-голяма. В противен случай те остават в изолация и има възможност дори ние да бъдем виновни някой човек да погуби душата си заради това ,че не сме успели по някакъв начин да му помогнем да се докосне до вярата. Затова имаме и нашата мисионерска дейност като духовници. Всеки един християнин е сам по себе си апостол и мисионер. Така и повечето предавания , които могат да се направят в медийното пространство със сигурност няма да попречат , напротив, само ще помогнат на хората. Дали ще повярват , това вече е личен избор, но ние да сме спокойни че сме направили необходимото , да извършим своята мисионерска дейност и по този начин да стигнем до хората. Много пъти дори обвиняват Православната църква, че не прави достатъчно в тази  връзка, че не ходи между хората , че не проповядва, което не е вярно, защото ние не можем да отидем и да чукаме от врата на врата като някои други, не можем да налагаме християнската вяра и това никога не се е случвало в нашето православно общество. В училище не се преподава религия , не говорим само за християнството. Религията е нещо, което е в основата на изграждането на човечеството и децата да не бъдат запознати с тези неща е един вид осакатяване. Не можем да решим да обучаваме своите деца във всичко, а в най-важното да ги оставим без информация. Никой не казал , че задължително трябва да ги направим вярващи християни , мюсюлмани, евреи и ли всякакви други, ние трябва да им дадем информацията от къде идват нещата, кое стои  в основата на този свят , а те да изберат какво искат да правят. Затова медиите трябва да бъдат активни в това , да бъдат съучастници в проповедта , в разпространяването на божието слово. В противен случай излиза , че  медиите стават съучастници в беззаконието и разврата на този свят не давайки информация за най-важното и така сякаш осакатяват хората, а медиите са за това създадени, да носят всичката информация на хората. Според мен основната цел на медиите трябва да е позитивното отношение към обществото. Не само негативно да изнасят информацията , а да бъдат обективни , безпристрастни  и да дават всички гледни точки , а  хората, които гледат и които се интересуват от определените предавания да си направят избора какво искат да гледат. Ние сме длъжни да даваме от всичко , за да може за всеки да има по нещо.   

          3.Какъв образ създават българските медии на българската църква?

          Ако говорим общо за медиите, тъй като медиите са много в България, и вестници, и радиа, и телевизионни канали , като цяло това, което всички смятаме е, че медиите не достатъчно  изграждат  добър  образ на  българската  православна църква  в медийното пространство. Ако съпоставим нещата, единици са медиите, които  безпристрастно и обективно изнасят информацията в обществото. Голяма част от медиите или изобщо са индиферентни към това , че в България , която е православна държава съществува българска православна църква , или в много от медиите има предавания , които по някакъв начин се опитват да намерят скандалното, дискредитиращото в православната църква , сред вярващите , което не казвам че не трябва да се показва, напротив всяко едно беззаконие трябва да се разобличава , но да не бъде тенденциозно , а да бъде обективно, да има и едното, и другото . Да показват добрите страни на православната църква , на вярата и да изобличават другите. Както Христос казва в евангелието:,, Ако брат ти съгреши, изобличи го насаме, ако не те послуша изобличи го пред свидетел, ако пак не те послуша тогава го изобличи пред цялата църква‘‘ т.е. пред цялото общество. Хората трябва да знаят всичко, и хубавото, и лошото и тогава вече е свободният избор на коя страна ще застанат. 

 

         Интервю с Ивайло Огнянов – главен продуцент не БНТ Свят

         1. Как се роди идеята за излъчването на живо на неделните богослужения по БНТ 2 ?

      Идеята за излъчване на живо в програмата на БНТ 2 се зароди още в началото на създаването на програмния канал БНТ 2. Идеята беше да показваме от различните региони на страната нещата ,които  вълнуват хората. Решихме да излъчваме на живо част от св. Литургия , за да може да достигне до повече хора. В никакъв случай не трябва да мислим , че гледайки на живо ,,Неделна литургия ‚‘ ние се причастяваме .По-скоро с богословския коментар на доц. К. Нушев се опитваме повече хора да достигнат до църквата, да ги накараме да дойдат в храма след като са разбрали много от нещата , за които са имали въпроси или колебания.

           2. Как сформирахте екипа за реализирането на това специфично предаване ?

       Екипът за реализация беше сформиран след обстойно проучване и кастинг за богословски коментар в ефир. Най-важната част от екипа трябваше да е личност с доказан

професионален и богословски опит. В лицето на доц. д-р Костадин Нушев срещнахме липсващото звено в екипа за реализация. Отговорният оператор е с доказан опит в отразяването на живо. Режисьорската концепция е изцяло подчинена на точното и правилно отразяване на свещенодействията в православния храм.

      3. Какви са бъдещите планове на екипа? Предвиждате ли разрастване на излъчванията и от други православни храмове?  

     Надяваме се, че след живите предавания от Варна, Благоевград и София ще стартират и предавания от другите регионални центрове на БНТ, а именно Русе и Пловдив. Имаме желанието да излъчваме и от храма в Софийската духовна семинария, за да стимулираме младите тръгнали по пътя на православното учение.